dijous, 3 de maig del 2012

ARRIBADA A CAMP 1



Amics, amigues, hem arribat al camp 1 (6400mt)!
Després d’un parell de dies al camp base practicant escalada en gel amb en Fernando, abans d’ahir vam pujar fins el camp 1. Vam necessitar cinc hores i mitja per arribar-hi. El primer tram va ser espectacular, una immensa glacera ens marcava el camí dibuixant-nos multitut de formes i colors (em feia pensar amb el perito moreno argentí). És com un bosc, amb arbres i matolls de gel brillants com un diamant (a les zones a on hi toca el Sol). Tens tota la sensació d’estar al cor de l’Himalaia. Però les últimes dues hores (de 6000 mt fins a 6400 mt) es van convertir en una autèntic suplici. Segurament són els 400 mt de desnivell positiu que més he patit a la meva vida en pujar. Sempre més em recordaré d’aquesta tartera empinada, esmunyedissa (fas un pas i en baixes dos) i enverinada per l’alçada. El cap se m’estallava, les cames em defellien, em faltava l’aire i tenia la sensació que en qualsevol moment podría desmaiar-me (ni tan sols em feia mal un genoll que fa mesos em molesta, les altres dolències eren molt més bèsties). Us asseguro que vaig repassar cada una de les vostres cares un munt de vegades. Cada un de vosaltres m’apretava per darrera i m’alentava que continués (una bona mostra que encara no estem prou aclimatats, malgrat que en Pitu i en Fernando estaven millor) Bufff!!!!!
Quan vam arribar a dalt, la vista era més que magnífica. Els meus ulls banyats de llàgrimes flipafen. Unes quantes tendes muntades a sobre el gel, i el cim que ens mirava ferm i impertèrrit. Vaig pensar que si no tenia ganes que l’acaronessim, un estarnut i totes les tendes surten volant cap avall. És immens, impetuós. Des del mateix camp 1 vam intuïr la cascada de gel d’uns 150 metres de llargada i amb una inclinació d’un 75%. En principi estpa equipada amb cordes fixes i l’ascens no té perquè tenir cap mena de complicació. Però fa un parell de dies als voltants del camp base vaig comprobar que fer servir el “jumar” (aparell que enganxes a la corda fixe i t’ajuda a tirar amunt) i asegurar-te  i fer un rapel assegurant-te també prèviament, tot això amb unes manobles immenses (guants sense dits que sembla que en lloc de mans tinguis un parell de munyons) amb el globus que portes a 7000 o a 8000 mt (barrera de roques) i amb el fred de fa (pots estar entre -20 a -40 graus, i ja no parlem si fa vent) no és tan fácil de fer anar. I més tinguent en compte que del camp 1 al 2 hi ha més de 30 fraccionament (més de 30 vegades que haurem de realizar aquesta operació) i més de 20 del camp tres cap a munt. Segons en Fernando haurem de treure’ns moltes vegades les manoples i quedar-nos amb els guants fins que tenim a sota per tal de poder maniobrar bé, amb el problema que això pot comportar a nivel de congelacions (s’ha d’aanr ágil, sinó…)

Malgrat no haver-hi massa gent (hem calculat unes 30 persones), hem contactat amb alguna de les expedicions. Hi han uns russos que solament un es troba bé i ja ha dormit al camp 1 i té la intenció de pujar fins el 2 (els altres 2 estan al base amb mal d’alçada). També hem conegut a una mexicana d’uns 45 anys que l’intentarà pujar amb oxigen (al igual que 6 sudafricans que a sobre van amb 6 sherpas). L’Eva, així és com s’anomena aquesta agradable mexicana, ens explica que ja ha pujat el Dhaulagiri, ha intentat el GII i ha pujat amb èxit l’Everest, sempre però en oxigen. Ens comenta que a l’Everes hi anava amb uns companys que a un d’ells li va agafar un edema cerebral a 6400 mt i va salvar la vida de miracle (amb paràlisis però, de la part dreta del cos) i els altres 2 amb severes congelacions. Ella té molt clar que no deixarà mai l’oxigen. En Fernando sobre aquest tema ens comenta que tampoc s’ha de ser tan purista, i a l’Everest és normalíssim pujar-lo amb oxigen (el 98% de la gent que el puja o l’ha pujat ho fa amb oxigen a partir de 7000 mt o una mica més, el mateix Edmund Hillary així ho va fer acompanyat de bastants sherpas). Pel que fa al Cho Oyu considera que un alpinista hauria d’assumir el risc de pujar-lo sense oxigen (pujar-lo amb oxigen suposa més o menys baixar uns 1500 mt d’alçada).

Cada dia abans d’anar a dormir i convertir-nos amb uns senglars farcits de plumes (i amb la nostra botella d’aigua calenta que ens la posem als peus i es converteix en un dels millors plaers del dia) fem una sobretaula amb en Pitu i en Fernando que moltes vegades resulta molt interessant. En Fernando Garrido Velasco és tot un personatge que ens fa enriquidora l’expedició (aquest aragonés de 53 anys ha estat el primer alpinista del món en pujar un vuit mil a l’hivern en solitari, precisament el Cho Oyu, d’haver-ho intentat a l’Everest també a l’hivern, d’haver-se quedat a 100 mt del mateix Everest de la ruta parcialment nova en la cara nort i sense oxigen, d’haver pujat el Shisha Pagma i d’ostentar encara el record del món en permenència en alçada, ni més ni menys que 66 dies al cim de l’Aconcagua, a part d’haver escalat molts cims del Andes i la majoria dels Alps). Ens sorprèn quan ens diu que es considera una persona bastant freda, però quan està a aquestes alçades es converteix en un sentimentalista de collons (que ratlla la cursilería). Al sentir aquestes paraules em provoca una gran satisfacció doncs em pensava que era únicament un servidor el qui s’havia transformat (ja de per si em considero bastant sensible, però tant…). Suposo que el fet d’estar a 9500 km de casa i a 3 dies del centre sanitari més proper (i no és precisament Nova York, sinó Katmandu), i conviure sobre aquests monstres de muntanyes en unes condicions realment dures i sense trobar-se massa fi, se’ns desperta un sentiment d’estimació cap als teus fora del comú. De totes maneres us puc dir amb tota sinceritat, que sentir això és un dels millors plaers que m’està donant aquesta expedició. Arribarem a on arribarem, però el que un experimenta emocionalment aquí a dalt, ningú ens ho treurà. És quelcom molt especial.


Bé amics, no explico més detalls (que en n’hi ha un munt) perquè sinó semblarà el capítol d’un llibre. Només dir-vos que demà dormirem al camp 1 i pujarem fins al 2 el dia següent per tornar al base (si la meteo i la salut ens ho permet). De moment la meteo és bastant bona, sol el matí i ennuvolat a la tarda amb molts de dies nevant. De totes maneres ens comenten que d’aquí a 3 dies canviarà el temps amb l’arribada de molta i molta neu. Veurem…
 Així doncs d’aquí uns dies esperem explicar-vos com ha anat aquesta experiencia a 7200 mt amb les nostres estimades manoples. Ja som a l’equador de l’expedició. Ara arriba la tralla de veritat.

Gràcies amics de tot cor pel vostre suport. Sou els grans culpables de sentir el que sentim.

Us deixem amb una foto des del camp 1.


Una forta abraçada amics!!!!!!!!! I petonets per les noies!!!!!!!!!!!!!

13 comentaris:

  1. Ei DAVID & CIA!!! Us seguim cada nit amb la Mariona i en Pere, estan emocionats i molt contents de poder-vos sentir tant a prop malgrat la distància. El cim més difícil ja l'heu assolit i és la vostra llibertat.
    El primer vent que us refresqui la carona avui, està ple de petons nostres,tanqueu els ulls i noteu-los.
    No canvieu mai!

    ResponElimina
  2. Tot i les dificultats que trobeu, veig que tot això rutlla. Endavant i anar pujant. Cuideu-vos.

    Tono

    ResponElimina
  3. De tots els senglars que he vist sou els que tenius els collons mes grans!!!vigileu quan aneu a dormir que diuen que el Yeti va alt!!!! Salut i cim!!!

    ResponElimina
  4. he vist que esteu com toros,seguiu i no pareu .
    cuideu-vos molt.

    ResponElimina
  5. Hola David & CIA.

    Gràcies per un altre capítol de la vostra història i gràcies per fer-nos partíceps.
    No se si fareu cim o no, tant de bo que si, però segur que us endureu una experiència única i a recordar per a tota la vida.
    Veig que has patit una mica fins arribar al camp 1, però com tu ja saps, sense esforç no hi ha premi. La pròxima vegada que tornis a suar tinta xina, utilitza els "jambornis", aquell dia de les agudes, a en Josep Perez li varen anar bé.
    Res senglars, que tingueu molta sort, i que l'univers continuï conspirant a favor vostre!!!!!!
    Molta sort !!!!!

    ResponElimina
  6. Hola perduts! Em fa molta il·lusió saber de vosaltres! Sort que els problemes de connexió s'han solucionat, trobava a faltar aquestes paraules!
    Veig que aquestes barbes comencen a cobrir-vos les cares ehhh...
    Molta sort en l'estada al camp1 i l'ascenció al camp2! Vigileu a on poseu els peus!!!
    Per cert David, aquest sentiment d'estimació del que parles des d'aquí també s'experimenta.
    Un petó tan immens com aquestes muntanyes que teniu davant!

    ResponElimina
  7. Nois, aprofiteu totes aquestes experiències al màxim i molta, molta sort.

    ResponElimina
  8. David pitu!!! Estem molt contents q tot vagi anant be! Cuideu vos molt i seguiu gaudint d aquests sentiments!! Nosaltres esperem els vostres missatges xo no em facis posares la pell de gallina david!!! Petons a 9500 km/segon!!! Jnjln

    ResponElimina
  9. Àngel, Anna i Damià4 de maig del 2012, a les 11:00

    Molts ànims, segur que us en sortireu i en tot cas, el respecte i admiració de molts de nosaltres ja el teniu!! Endavant....

    ResponElimina
  10. Guillem,
    Ànim nen!!!! avui t´ he vist al Punt mentre esmortzava i he "pispat" la pàgina al Bar, per si acàs ningú te la guardava... La setmana passada vaig parlar amb en Carles i en Sami per si hem necessitaven, però sembla que ho tenen tot controlat...
    Entenc perfectament aquesta sensació que expliques entre masoquisme i esport, la veritat que més d´ una vegada ho hem parlat que les coses que no valen no s´ aprecíen i potser en això radica tota aquesta història, perque evidentment després del que expliques aquí dalt no si ha perdut res a ningú.
    En fi avui es lo del sopar i el partidillo de Sant Raïmon pero cap de nosaltres i anirà, ens reservem per el proper any poder anarhi tots plegats, per tant això ja saps el que vol dir, si ho veus fotut més val una retirada a temps (i ja veus qui t´ ho diu...), que d´ ocasions de fotre "l´ animal" no ens en faltarán...
    En fi company disfruta-ho molt que en això radica l´ experiència i sobretot cuida´t en la mateixa proporció, i si no hem pots portar la gorra que posa "recuerdo del Chooyu" que et vaig encarregar i que venen a dalt del cim al chiringuito que hi ha muntat (perque i és no ho dubtis hi ha calefacció i posen Chill out...) i fotret un gin tònic a la meva salud, no passa res que no t´ ho tindré en compte...
    Una abraçada molt forta!!!!
    Guillem

    ResponElimina
  11. David i Pitu
    Enhorabona per l'experiencia q esteu vivint. Es ben cert q aixo ja no us ho treu ningu
    Com porteu el tema farmaciola? Tot be?
    Molta sort i sobretot seny!!!!
    Una abraçada molt forta
    Toni Mendi

    ResponElimina
  12. Hola!!! Em repeteixo, però m'encanta llegir tot el que escrius, és tan proper! És una experiència molt compartida, ho saps, no? Ahir vam estar amb l'Olguita casi tot el dia, vam dinar amb amics al restaurant aquell que vam anar a Hostalric, el del vidre a les hamburgueses, recordes? Doncs has de saber que l'Olga va ser molt valenta perquè ho va tornar a demanar! És que es va quedar amb les ganes l'altra vegada! jejeje! A la teva tornada hi tornarem a anar, val? També ens va portar una coca de pinyons boníssima! En va sobrar un trosset que m'estic acabant ara per esmorzar mentres t'escric i així la compartim, va bé?
    Apa, seguiu així de bé i abrigueu-vos i protegiu-vos molt per la gran nevada que dius que ha de venir! Força i seny!!!
    Molts petons!!!
    Cristineta

    ResponElimina
  13. bones penya!!!!!deu ni dor quina passada,bueno veig que en david es pijo fins i tot dalt de la muntanya,et queda molt be al plumon verd i en pitu es mes classicorro jeje, aquesta l'eva que tal?esta bona?suposo que amb la fred que fa no has pogut ensenyar les abdominals,però bueno tiempo al tiempo!!!!!una abraçada de part de tota la família (lucrecia te hecho en farta)

    ResponElimina